Katoen roze

Nieuws

Organic textiel versus gewoon textiel

De helft van alle textiel bestaat uit katoen. Het landbouwproduct is van oudsher de meest gebruikte grondstof voor de productie van textiel. Gewone katoenteelt is niet bepaald milieuvriendelijk en gebruiksvriendelijk te noemen. Daarom is er organic textiel bedacht. Het materiaal is hetzelfde, maar de werkwijze is duurzamer en veiliger voor de katoentelers.

Biologische katoen

Biologisch katoen wordt in tegenstelling tot gewoon katoen verbouwd zonder chemische bestrijdingsmiddelen. De boeren gebruiken natuurlijke bestrijdingsmiddelen en dierlijk afval in plaats van kunstmest. Daarnaast variëren ze per jaar wat voor gewas er op hun land groeit. Dat heet wisselteelt. Hierdoor blijft de kwaliteit van de grond hoger, dus vochtiger, minder gevoelig voor plagen en vruchtbaarder.

Fast fashion en gewoon textiel

In de wereld van fast fashion wordt gebruik gemaakt van gewoon textiel. Want dat is nou eenmaal goedkoper vindt men. Gewoon textiel heeft een enorme impact op mens en milieu. Dat komt voornamelijk door de chemische bestrijdingsmiddelen als pesticiden en insecticiden. Deze chemicaliën komen terecht in de grond, in het drinkwater, in de lucht en ook de katoenboeren en lokale bevolking komen in aanraking met de chemicaliën.

De voordelen van slow fashion en organic textiel

Kledingwinkels die kiezen voor slow fashion werken tegelijkertijd ook met organic textiel. De productie van organic textiel is niet alleen goed voor de katoenboeren, de lokale bevolking en het milieu. Maar ook voor jou en je kindje is het veel beter dan gewoon katoen. In biologisch katoen zitten namelijk geen chemicaliën in de stof. Waardoor de babyhuid niet in aanraking komt met schadelijke stoffen.

GOTS keurmerk

Organic textiel heeft zoveel voordelen ten opzichte van gewoon textiel. Helaas is nog maar 1% van al het katoen op de wereld biologisch. Dat kan toch anders zou je denken. Bij Fair Baby Beginnings vind je diverse kledingmerken voor baby’s en peuters die gebruik maken van organic textiel, dus die allemaal GOTS gecertificeerd zijn.

Weet je soms niet zeker of een kledingstuk ecologisch is? Kijk dan goed naar het GOTS keurmerk, een GOTS certificering betekent een puur biologisch product.

Contact

Fair Baby Beginnings
Email: info@fairbabybeginnings.nl
Telefoonnummer: 085 0608068

Slow and fast fasion

Ga jij voor slow of fast fashion? Tegenwoordig wordt kleding in zeer korte tijd gemaakt, verscheept, verkocht en weggegooid: het zogenoemde fast fashion. Zonde en dramatisch voor het milieu en de werknemers in lagelonenlanden die zeer slecht behandeld worden. Slow fashion staat voor kwaliteit, eerlijk, groen, ecologisch, biologisch en duurzaam. Met de term slow fashion bedoelen consumenten en bedrijven dat ze zich ervan bewust zijn wat de impact is van hun kledingbeslissingen op mens en milieu.

Wat is het verschil tussen slow and fast fashion?

Bij fast fashion draait alles om lage prijzen en snelle productie. Trends zijn daarbij heel belangrijk. Slow fashion is juist het tegenovergestelde: er wordt geen rekening gehouden met trends. De mode is tijdloos en duurzaam.

Waarom we fast fashion shoppen

Winkels als Zara, H&M en Primark zijn onverminderd populair onder alle lagen van de bevolking. Ook al gaan zij voorop in het proces van fast fashion. Waarom blijven we massaal shoppen bij deze winkels en gaan we mee in de fast fashion wereld? Dit heeft drie oorzaken:

  • Wij zien niet wat er achter gesloten deuren gebeurt: de kledingfabrieken in lagelonenlanden blijven voor ons onzichtbaar en onvoorstelbaar.
  • We worden simpelweg gelukkig als we een koopje scoren.
  • We kennen de eerlijke prijzen voor kleding niet meer.

Goedkoop is duurkoop

Het is veel verstandiger om een aantal leuke en duurzame kleding van goede kwaliteit te kopen dan 100 kledingstukken van zeer slechte kwaliteit. Het is belangrijk om een grote en goede investering te doen om zo onze kinderen een betere en groenere toekomst te bieden. Dat vind jij toch ook?

Koop eerlijke kleding voor jouw baby

Kies voor slow fashion en ga voor duurzaamheid en eerlijkheid. In de webshop Fair Baby Beginnings vind je diverse kledingmerken die slow fashion werken.

De waardering van fairbabybeginnings.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 1 reviews.